استعمال دخانیات به تنفس بخار ناشی از سوزاندن تنباکو گفته میشود. سابقۀ این کار به سه تا پنج هزار سال قبل از
میلاد مسیح برمیگردد.تمدنهای زیادی درطول مراسم مذهبی موادی که بخور خوشبو تولید میکرد را می سوزانند که
بعدها این کار برای لذت فردی یاحرکتی اجتماعی یادر جشن های مذهبی نیز انجام شد.تنباکو در سده ۱۶میلادی به اوراسیا
از طریق مسیرهای تجاری معرفی شد. با وجود انتقادات زیادی که از مصرف این ماده شد، اما مصرف تنباکو محبوبیت
زیادی پیدا کرد.
سیگار، برگِ بریده یا خردکرده ی توتون که معمولاً درکاغذ نازک پیچیده شدهاست و برای «کشیدن دود» آن به کارمیرود.به تنها یک نخ سیگار به فرانسه سیگارت ( به فرانسوی:cigarette) میگویند.ودرفرانسه به آنچه درفارسی سیگاربرگ میگوییم،سیگار(به فرانسوی: cigar) اطلاق میشود. طرز استفاده ی آن اینطور است که یک طرف آن را آتش میزنند،و از طرف دیگر (که معمولاً فیلتر یا مُشتوک دارد) دود را به درون ریهها میکشند (پُک زدن). نیکوتین موجود در دود توتونسبب بروز حالت سرخوشی کوتاهمدت میشود. سیگار را با پیچیدن تنباکو در کاغذ سیگار که کاغذ نازکی است درست میکنند،و یا، در بیشتر موارد، سیگارهایآماده دارای نام تجاری ساخت کارخانههای تولید سیگارت را خریداری میکنن
در سال ۱۹۰۲، جیمز بیوکنن دوک شرکت دخانیات بریتانیا-آمریک ا را بنیاد نهاد که در آن سوی اقیانوس ، رقیب معتبری بهنام دخانیات سلطنتی داشت. در این زمان دوک برای نخستین بار ماشین سیگار را تولید کرد که در سطح دنیا توزیع میشدو جهانیسازی سیگار توسط وی بنیانگذاری شد. به این ترتیب ماشین سیگار اختراع شد تا به تولید سیگار کمک کند و تولیدرا افزایش دهد.محصولات تنباکو در آن زمان به مراتب موفق بودند، زیرا آنها رشد اقتصادی به خود گرفتند. تا سال ۱۹۱۳،به رغم مبارزات ضدسیگار، سیگاری مدرن به جامعه معرفی شد. برند این سیگار محبوب Camel بود و توسط آر.جِی_رینالدز توزیع شد. در اواخر دهه ۱۹۳۰ ارتباط بین سرطان و سیگار بررسی شد و گزارشهای عمده ای در مورد این موضوعمنتشر شد. علیرغم این نگرانی ها، کمپین های افراطی بازاریابی باعث افزایش تعداد افراد سیگاری شد، به ویژه زنانی کهبه سیگارکشیدن همراه با آرایش کردن علاقه پیدا کردند. این افزایش در بین اوایل دهه ۱۹۳۰و اواخردهه ۱۹۷۰صورت گرفت.
بومیان قاره آمریکا به روشهای مختلف و برای اهداف مختلف مورد استفاده قرار می گرفت. بومیها دریافتند که می توانندبرگهای این گیاه را بخورند، آن را در لولهها دود و حتی تنقیه می کردند. تنباکو برای اهداف مذهبی، مراسمها در قاره آمریکاپیاده شد، او و همراهانش شاهد سیگارکشیدن مردم سرخ پوستِ Taino و Arawak بودند. آنها حتی برگهای تنباکو را بهکلمب دادند. خدمتکارانِ کلمب این تجربه را امتحان کردند، برایشان خوشایند بود و در نهایت تنباکو را به خانه بردند. اگر چهدرابتدا برخی افراد از دیدن خروج دود از دهان و سوراخ بینی مردم به شدت دست پاچه شدند اما سیگار کشیدن به سرعتمحبوب شد و در طول سالهای ۱۵۰۰ تا ۱۶۰۰ شروع به گسترش در اروپا کرد. اروپایی ها در اواسط قرن ۱۵ میلادی کاشتتنباکو را در آمریکای مرکزی آغاز کرده بودند.تا سال ۱۶۱۲، اولین محصول تجاری توتون در ویرجینیا توسط جان راولف رشد کرد.
در حقیقت، در طی جنگ جهانی اول و جنگ جهانی دوم حتی سربازان جیرههای سیگار می گرفتند. با این حال در سال
۱۹۶۴، جراحی عمومی در ایالات متحده با گزارشی اعلام کرد که سیگار کشیدن موجب شده تا سرطان ریه درمردان گسترش
یابد. درنتیجه به تأثیرات منفی سیگار توجه بیشتری شد. در سالهای اخیر شرکتهای تولید دخانیات و سیگار تلاش
کردهاندتادرروشهایتبلیغاتی خودمسئولیت پذیری بیشتری داشته باشند. همچنین قوانینی ایجاد شدهاند تا اطمینان
حاصل شود که افراد زیر سن معینی به سیگار دسترسی نداشته باشند و تلاشهایی برای ایجاد سیگارهایی با نیکوتین
کمتر و سیگارهای الکترونیکی صورت گرفتهاست. امروزه باوجود اطلاعات و آگاهی های گسترده درمورد خطرات مرتبط با
سیگارکشیدن، هنوز در جهان افراد بسیاری سیگار می کشند
ماده سرطان زا یا کارسینوژن(به انگلیسی: Carcinogen) به هرنوع از مواد، رادیونوکلئید، یا اثر تابش گفته میشود که عامل مستقیم در ایجاد سرطان است. یعنی مادهای که توانایی آسیبرسانی به ژنوم یا اختلال در فرایندهای متابولیکی سلول را داراست. مواد رادیواکتیو نیز سرطان زا هستند و فعالیتهای سرطان زای آن ها به دلیل تابشی است (پرتوهای گاما و ذرات آلفا) که منتشر میکنند. مثال های متداول و شایع سرطان زا استنشاق آزبست، برخی دیاکسین ها، و دود تنباکو را شامل میگردد.
سرطان یک بیماری است که در آن سلولهای آسیب دیده، آپوپتوز (مرگ سلولی برنامهریزی شده) انجام نمیدهند. مواد سرطان زا با تغییر متابولیسم سلولی یا آسیب رساندن مستقیم به دیانای در سلولها، که تداخل با فرایندهای زیستی را افزایش میدهد و موجب تقسیم کنترل نشده و در نهایت منجر به شکلگیری تومورهای بدخیم میگردند. در حالت طبیعی آسیب در دیانای، اگر بیش از حد شدید باشد و قابل ترمیم نباشد، منجر به مرگ سلولی برنامهدار (آپوپتوز) شده ولی اگر مسیر آپوپتوز سلول آسیب دیده باشد سلول نمیتواند از تبدیل شدن خود به یک سلول سرطانی جلوگیری کند.
سرطان دهان چه علائمی دارد و چگونه درمان می شود؟
درمان سرطان دهان, مصرف دخانیات
با توجه به آمارهای بنیاد سلامت دهان و دندان بریتانیا، بسیاری از مردم از وجود سرطانی با عنوان سرطان دهان هیچ گونه آگاهی ای ندارند. البته در سال های اخیر با ابتلای مایکل داگلاس، ستاره هالیوود، به سرطان دهان، میزان اطلاع رسانی در زمینه این سرطان مقداری بیشتر شده است
افزایش احتمال درمان سرطان دهان با تشخیص زود هنگام آن
هر چقدر تشخیص سرطان دهان زودتر انجام بگیرد بهتر است. اگر قبل از آنکه سرطان دهان گسترش پیدا کند، تشخیص داده شود، احتمال زنده ماندن افراد مبتلا تا ۹۰ درصد افزایش پیدا می کند.متاسفانه در ۴۰ سال گذشته میزان زنده ماندن افراد مبتلا به سرطان دهان پیشرفت خاصی را نشان نداده است و می توان علت اصلی این قضیه را در تشخیص دیر هنگام علایم این سرطان دانست. در واقع بیش از دو سوم افراد مبتلا به سرطان دهان در مراحل آخر سرطان متوجه علائم سرطان شده و سرطان دهان آنها تشخیص داده می شود.
علائم سرطان دهان چه چیزهایی هستند؟
تشخیص علائم سرطان دهان دشوار است، علل خصوص اگر در گلو بروز کند. گاهی مواقع پزشکان نیز متوجه نشانه های مهم سرطان دهان نمی شوند. به عنوان مثال مایکل داگلاس چندین بار برای شکایت از درد در گلو و گوش به پزشک مراجعه کرد اما چون سرطان در پشت گلوی او قرار داشت، پزشکان نیز نتوانستند سرطان او را در مراحل اولیه تشخیص بدهند.علامت اصلی سرطان دهان که شما باید همواره مراقب آن باشید لکه های قرمز و یا سفید رنگ و یا زخم هایی در دهان هستند که برای مدتی بیش از سه هفته مداوا نمی شوند.علائم دیگر سرطان دهان عبارتند از توده های غیر معمول در هر بخشی از سر و یا گردن.
درمان سرطان دهان, مصرف دخانیات
عوامل خطرزا برای سرطان دهان چه چیزهایی هستند؟
میزان شیوع سرطان دهان در حال افزایش است و همچنین حداقل سن ابتلا به این سرطان در حال کاهش است (اگر چه هنوز هم بسیاری از افراد مبتلا به سرطان دهان بالای ۴۰ سال سن دارند.)مصرف دخانیات اصلی ترین علت ابتلا به سرطان دهان است تا آنجا که سه نفر از هر چهار نفر مبتلا به این سرطان به علت مصرف دخانیات به این سرطان دچار می شوند.مایکل داگلاس عادت داشت که هر روز نصف پاکت سیگار بکشد که البته در سال های اخیر این عادت بد خود را ترک کرده است.نوشیدن بیش از حد مشروبات الکلی نیز می تواند باعث ایجاد سرطان دهان شود. افرادی که به صورت همزمان هم سیگاری هستند و هم الکلی هستند تا ۳۰ برابر بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان دهان قرار دارند.
یافته های اخیر نشان می دهد که سرطان دهان با ویروس پاپیلومای انسانی (HPV – یک عفونت مقاربتی که از طریق رابطه جنسی قابل انتقال است و از طریق رابطه جنسی دهانی به دهان منتقل می شود.) در ارتباط است.
رژیم غذایی نامناسب یکی دیگر از عوامل خطرزای سرطان دهان است. تحقیقات نشان داده است که مصرف به اندازه ی ماهی، سبزیجات، م یوه ها و تخم مرغ می تواند خطر ابتلا به سرطان دهان را کمتر کند.
در گذشته بیشتر افراد مبتلا به سرطان دهان را مردان تشکیل می دادند اما امروزه با تغییر عادت سیگار کشیدن و مصرف الکل در زنان، میزان ابتلای زنان به این سرطان در حال افزایش است. تا سی سال پیش مردان مبتلا به سرطان دهان ۵ برابر زنان بودند اما امروزه این میزان به دو برابر رسیده است
تشخیص سرطان دهان چگونه است؟
بیشترین موارد تشخیص سرطان دهان به کمک معاینه چشمی و پس از آن انجام آزمایش نمونه برداری از بافت (بیوپسی) انجام می شود.آزمون های جدیدی نیز وجود دارند که به کمک مواد شیمیایی موجود در بزاق می توانند سرطان را تشخیص دهند که البته در مرحله توسعه و پیشرفت قرار دارند. این روش می تواند در آینده به تشخیص سرطان دهان کمک قابل توجهی بکند.
بعد از تشخیص، درمان سرطان دهان می تواند شامل ترکیبی از پرتو درمانی و شیمی درمانی باشد. همچنین ممکن است عمل جراحی نیز الزامی باشد که این عمل می تواند باعث تغییر صدا و یا به طور کلی از دست دادن صدای فرد مبتلا شود.به یاد داشته باشید که همواره پیشگیری بهتر از درمان است. شناخت عوامل خطرزا برای این سرطان و پیشگیری از آنها می تواند خطر ابتلا به این سرطان را کاهش دهد.مراجعه منظم به دندانپزشک نیز می تواند در تشخیص سرطان به شما کمک کند. تقریبا نیمی از سرطان های دهان توسط دندانپزشک ها تشخیص داده می شود. بنابراین مراجعه منظم به دندانپزشک را فراموش نکنید و چنانچه هر گونه مشکلی در دهان خود حس می کنید حتما به ایشان اطلاع بدهید.
سرطان مری چیست و چه نشانههایی دارد؟
اگر شما هم جزو دسته افرادی هستید که با معده یا دستگاه گوارش خود مشکل دارید باید بدانید که این دردها می تواند نشانه بیماری پیشرفته تری به نام سرطان مری باشد.به گزارش مشرق، پس لطفا سوزش معده، مشکل بلع یا خیلی دیگر از این نوع علائم ساده را جدی بگیرید و به پزشک مراجعه کنید.
سرطان مری چیست؟
سرطان مری عبارت است از تغییر در سلول های دیواره مری و رشد سلول های غیر طبیعی در مری.
انواع سرطان مری کدامند؟
دو نوع سرطان مری وجود دارد که عبارتند از سرطان سلولی سنگ فرشی (سرطانی که در سلولهای سنگ فرشی مری ایجاد میشود) و آدنوکارسینوم (سرطانی که در سلولها شروع شده و باعث ترشح مادههای مخاطی و سایر مایعهای احتمالی میشود) میباشد. سرطان نوع آدنوکارسینوم رایجترین سرطان مری در بین افراد مبتلا است.
عوامل ایجاد سرطان مری چیست؟
موقعیت خاص جغرافیایی، استعمال سیگار، مصرف تریاک، مصرف الکل، نوشیدنیهای داغ با افزایش احتمال سرطان دستگاه گوارش و به ویژه مری در ارتباط است. حتی برخی مواد غذایی و کمبودهای تغذیهای در ظهور سرطان مری نقش دارند.
سوزش سر دل یا رفلاکس معده به مدت طولانی عامل تقریباً نیمی از سرطانهای مری میباشد.
سایر عوامل خطرزا برای این سرطان عبارتند از:
*سابقه طولانی در سیگار کشیدن
*نوشیدن مقدار زیاد مشروبات الکلی به ویژه توسط افراد سیگاری
*مری بارت، یعنی شرایطی که رفلاکس اسید معده به حالت مزمن در میآید و باعث تغییراتی در سلولهای دیواره قسمت پایین مری میشود.
*سن: اغلب موارد سرطان مری در افرادی که سن بالاتر از ۵۵ سال دارند، مشاهده میشود.
*جنسیت: مردان سه برابر بیشتر از زنان در معرض ابتلاء به سرطان مری هستند.
بیماری آشالازی (Ashalasia) که در اثر آن، دریچه اسفنکتر یا ماهیچهای که در انتهای مری و در محل اتصال به معده قرار دارد، نمیتواند به طور عادی باز شود و غذا را به معده منتقل کند.بیماری تیلوز که یک اختلال ارثی نادر است و در اثر آن، سلولهای پوست بیش از حد رشد میکنند و پوست اضافه درکف دستها و پاها تشکیل میشود. احتمال بروز سرطان مری در افراد مبتلا به این بیماری، تقریباً ۱۰۰% است.شبکههای مری: این شبکهها به شکل فلپهایی از بافت هستند که به درون فضای مری پیشروی میکنند و عمل بلعیدن را با مشکل مواجه میکند.بلعیدن آب قلیا (آب صابون) یا قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی که در خشکشویی مورد استفاده قرار میگیرد.رژیم غذایی و وزن: خطر ابتلاء به سرطان مری در افرادی که اضافه وزن دارند و یا زیاد میخورند و رژیم غذایی سالمی ندارند، بیشتر است.ابتلا به سایر سرطانهای سلول سنگفرشی در اثر مصرف تنباکو
تشخیص سرطان مری چه راه هایی دارد
آزمایشها و روشهای مورد استفاده برای تشخیص سرطان مری شامل موارد زیر هستند:
آندوسکوپی:
در زمان آندوسکوپی، دکتر یک لوله میان تهی را که مجهز به یک دوربین است (اسکوپ) را از گلوی شما پایین میفرستد و وارد مری میکند. با استفاده از آندوسکوپی پزشک وضعیت بافت مری شما را بررسی میکند و به دنبال ناحیههایی میگردد که سرطانی شده یا دچار التهاب میباشد.
نمونه برداری:
پزشک شما ممکن است از یک اسکوپ مخصوص استفاده کرده و آن را به داخل مری شما وارد کند تا به این ترتیب بتواند یک نمونه از بافتهای مشکوک به سرطان تهیه کند (نمونه برداری). این نمونه از بافتها در ادامه برای آزمایشگاه ارسال میشود تا با بررسی آن وجود هر گونه سلول سرطانی در آن مشخص شود.
درمان سرطان مری اغلب توسط جراحی و رادیوتراپی صورت می پذیرد . در مواردی شیمی درمانی نیز جزو مراحل درمان قرار می گیرد . انتخاب نحوه درمان وابسته است به اندازه سرطان ، محل آن در مری و میزان انتشار آن به قسمت های مجاور . گاهی مواقع درمان های غیر جراحی نیز مورد استفاده قرار می گیرند . این روش ها عبارتند از روش برای گشاد کردن قطر داخلی مری به صورتی که امکان بلع راحت تر برای بیمار فراهم شود . (به این روش بوژیناژ گفته می شود ) رادیو تراپی نیز ممکن است برای کوچکتر نمودن اندازه سرطان مورد استفاده قرار گیرد
پیش بینی عمر افراد مبتلا به سرطان مری
اگر سرطان، در اولین مراحل خود تشخیص داده شود، شانس بیمار برای زندگی، بدون سرطان تا ۵ سال بعد از درمان ، به خوبی ثابت شده است. متاسفانه بیشتر حالتهای سرطان مری ، فقط وقتی تشخیص داده میشوند که بیمار برای مشکل بلع خود، به نزد پزشک می رود. در این حالت هیچ درمانی نمیتواند ازگسترش آن جلوگیری کند ؛ چون هم مراحل آخر سرطان است و هم مری بسیار ضعیف است.
سرطان ریه نوعی بیماری است که مشخصه ی آن رشد کنترل نشده ی سلول دربافت ریه است. در این بخش نشانه های سرطان ریه و راههای تشخیص و درمان سرطان ریه رابرایتان خواهیم گفت.ازعوامل تا راه های درمان سرطان ریه:سرطان ریه به عنوان یکی ازکشنده ترین نوع سرطان ها درجهان سالانه شمار زیادی از زنان و مردان را به کام مرگ می کشد. سرطان ریه بعد از سرطان پستان دومین عامل مرگ و میر زنان در جهان است .
سرطان ریه چیست؟
سرطان ریه نوعی بیماری است که مشخصه آن رشد کنترل نشده سلول در بافت های ریه است. گفتنی است که اگر این بیماری درمان نشود، رشد سلولی می تواند در یک فرایند به نام متاستاز به بیرون از ریه گسترش پیدا کند و به بافت های اطراف یا سایر اعضای بدن برسد. انواع اصلی سرطان ریه سرطان های ریه سلول کوچک (SCLC)، که سرطان سلولی جو شکل نیز نامیده می شود، و سرطان ریه سلول غیر کوچک (NSCLC) هستند. شایع ترین علائم عبارتند از سرفه (همراه با خلط خونی)، کاهش وزن و تنگی نفس.
علت ابتلا به سرطان ریه
متاسفانه، نشانه های سرطان ریه سال های متعددی طول می کشد تا خود را بروز دهد اما در کل نشانه های و علائم سرطان ریه شامل:
*سرفه افرادی که سیگار نمی کشند بیش از دو هفته طول می کشد.
*تغییر رنگ خلط سینه
* مشاهده خون در خلط سینه
*دوره های مکرر حالت ذات الریه یا برونشیت
*سرفه افرادی که سیگار می کشند زیاد می شود و از شدت بیشتری برخوردار است.
*افزایش میزان خلط سینه
*خس خس کردن سینه
*خستگی مفرط
*از دست دادن اشتها
*سر درد، درد استخوان و درد مفاصل
*شکستگی های استخوان که مربوط به جراحت های تصادفی نباشد
*اثرات وابسته به اعصاب، عدم تعادل در راه رفتن و یا از دست دادن حافظه به سورت دوره ای
*ورم گردن یا صورت
*از دست دادن وزن بی دلیل
*سایر علائم و نشانه ها ممکن است در اثر کسترش این سرطان به سایر بخش های بدن باشد که شامل سر درد، ضعف، درد، شکستگی استخوان، خونریزی و یا لخته شدن خون باشد.
با توجه به وضیعت عمومی سلامت فرد، بررسی های تشخیص سرطان ریه ممکن است شامل:
*عکس برداری از ریه ها با تابش اشعه X
*آزمایش خلط
*سی تی اسکن:در این روش دستگاه سی تی اسکن با گرفتن تعدادی عکس توسط اشعه ایکس،تصویری سه بعدی از بدن را نشان می دهد و از این طریق محل و اندازه دقیق ضایعه و پراکندگی تومور ریه به بخش های دیگر قفسه سینه یا اندام های دورترمانند کبد مشخص می شود.
*پرتونگاری با استفاده از تشدید میدان مغناطیسی:این آزمایش مشابه سی تی اسکن است با این تفاوت که به جای تابش اشعه X از مغناطیس جهت عکسبرداری از اعضای ب دن استفاده می شود. در این آزمایش بیمار به مدت ۳۰ دقیقه به طور ساکن درون اتاقک این دستگاه می ماند و تصاویر مقطعی ازبدن او تهیه می شود.
*نمونه برداری یا بیوپسی: بررسی میکروسکوپی از نمونه بافت تومور. این آزمایش بسیار مهم است زیرا مطمئن ترین روش برای تشخیص سرطان ریه و نوع آن به حساب می آید.
*توموگرافی با نشر پوزیترون یا پت اسکن – در این روش دستگاه اسکنر دراطراف بیمار می چرخد و تصویر از طریق نشر پوزیترون بوسیله یک ماده رادیواکتیو که به بیمار تزریق شده و یا توسط او استنشاق
می شود،شکل می گیرد، با این روش مشاهدهً بصری ریه درسه بعد امکان پذیرمی شود.
*سونوگرافی در این شیوه از امواج صوتی جهت بررسی ساختار توده در ریه استفاده می شود.
* آزمایش تنفس: دراین شیوه بیمار قبل از جراحی تحت آزمایشات تنفسی متفاوت قرار می گیرد.
* آزمایش خون: تومورهای سرطانی آنتی ژن و آنزیم های مشخصی را تولید می کنند که ممکن است از طریق آزمایش خون کشف شوند. اندازه گیری آنتی ژن کارسینو امبریونیک و آنزیم NSE از آزمایش های غربالگر این بیماری است. افزایش میزان سطح این پروتئین ها مبین نشانه های سرطان و کاهش میزان آنها در حین درمان نشانه مهار کردن رشد سرطانی سلول های بیمار است.
* اسکن استخوان: تصویربرداری از استخوان به وسیله یک ماده رادیواکتیو روشی بسیار ارزشمند است که در تشخیص انتشار سرطان به استخوان، مؤثر بودن درمان سرطان و روند التیامی نواحی درگیر در استخوان به کار می رود.
* جراحی: معمولا اگر ضایعه بدخیم منحصر به ریه باشد ممکن است بخش کوچک یا تکه کاملی از ریه
*سوزاندن ضایعه بدخیم با اشعه لیزر:در بعضی موارد ضایعه بدخیم سرطان ریه منجر به مسدود شدن حنجره می شود. در چنین موردی پزشک با سوزاندن ضایعه بدخیم با اشعه لیزر راه عبور هوا را برای بیمار باز می کند. این روش به طور کامل نمی تواند منجر به ازبین بردن ضایعه بدخیم شود اما کمکی است جهت سهولت تنفس در بیمار.
*شیمی درمانی: جهت از بین بردن یاخته های سرطانی پراکنده مورد استفاده قرار می گیرد. شیمی درمانی جهت پیشگیری از عود بیماری و مواردی که سرطان در بدن پخش شده تجویز می شود. استفاده از داروهای شیمیایی منجر به انهدام سلولهای سرطانی می شود.
* رادیوتراپی یا اشعه درمانی: جهت از بین بردن مستقیم ضایعه بدخیم ریه بکار گرفته می شود. در این روش از اشعه با انرژی زیاد استفاده می شود و این اشعه با آسیب رساندن به سلولهای زنده منجر به مرگ آنها می شود. خستگی شدید، افسردگی، تهوع، استفراغ، بی اشتهایی و آسیب های عروقی و تنفسی از عوارض جانبی رادیوتراپی است. همچنین رادیوتراپی ممکن است باعث سرکوب سیستم خونساز بدن و کاهش گلبولهای سفید و ضعف سیستم ایمنی بدن و نهایتا بروز عفونت شود.
*درمان فوتودینامیک: استفاده از رنگ و نور است. در این شیوه رنگ به داخل یک ورید تزریق و سپس در تمام بدن منتشر می شود. بعد از چند روز، این رنگ فقط در سلولهای بدخیم باقی می ماند. سپس نور قرمز رنگ لیزری به سلول تابانده می شود و رنگ درون سلول سرطانی این نور را جذب می کند. این امر منجر به عکس العمل فوتوشیمیایی که مخرب سلول هاست می شود.
*درمان بیولوژیکی یا ایمونولوژیک که مشتمل بر بازسازی، تحریک، هدایت و تقویت سیستم طبیعی دفاعی بدن بیمار است و با استفاده از آنتی بادی و هدایت سیستم دفاعی خود بیمار جهت مبارزه با سرطان صورت می گیرد. استفاده از عواملی مانند اینترفرون:سلولهایی که فعالیت ضدتوموری مستقیم دارند، و آنتی بادی های مونوکلونال که اثرات تداخل بقاء سلول را دارند، رشد سرطان را کاهش می دهد.
*سرطان کلیه از بیماریهایی است که با علائمی همچون درد در پهلو و یا ادرار خونی مشخص میگردد. استعمال دخانیات و فشار خون بالا از مهمترین علل سرطان کلیه بوده که با استفاده از روش نفرکتومی میتوان این بیماری را درمان کرد.
* سرطان کلیه نوعی سرطان است که در سلولهای کلیه ایجاد میشود. این سرطان یا سلولهای کلیه را مبتلا میسازد و یا سلولهای اوروتلیال درون لگنچههای کلیه را مورد هدف قرار میدهد. (لگنچه کلیه، فضایی خالی در میان کلیه است که ادرار در آن جمع میگردد.) سرطان کلیه میتواند یک تومور ثانویه ناشی از متاستاز سرطانی دیگر در هر کجای بدن باشد. (به گسترش و مهاجرت سلولهای سرطانی از یک بافت به بافتهای دیگر، متاستاز گفته میشود.)
*این سرطان معمولاً در افراد بالاتر از ۴۰ سال دیده میشود، ولی علت دقیق این بیماری مشخص نیست. وقتی كه سرطان به بیرون از کلیه گسترش مییابد، سلولهای سرطانی اغلب در غدد لنفاوی اطراف یافت میشوند. این بیماری همچنین گاهی به ریهها، استخوانها و یا کبد نفوذ میكند و ممکن است از یک کلیه به کلیهی دیگر منتقل شود.
*درد در پهلوها یا یک طرف پهلو
*وجود خون در ادرار که یا فرد به وضوح آنرا در ادرار خود میبیند یا اینکه به وسیله آزمایش تشخیص داده میشود.
*احساس فشار در شکم و در مراحل تکامل یافته سرطان وجود توده قابل لمس
*فشار خون بالا
*تب و تعریق داغ
*خستگی و سردرد مداوم
*لاغری غیر قابل توصیف و پائین آمدن توانایی بدن
هر چند هر کدام از این علائم میتواند نشانه بیماریهای دیگری باشند. وجود توده در پهلو ها یا شکم، کاهش اشتها، درد مزمن در پهلوها، تب بیدلیل، کمخونی، تورم در ناحیه پا و مچ پا، از دیگر علایم این بیماری هستند، ضمن اینکه تنگی نفس، سرفه خونی و استخوان درد از علایم پیشرفته این بیماری هستند. سرطان کلیه در مراحل اولیه بیماری علامت ظاهری ندارد و معمولا به طور تصادفی به کمک سی تی اسکن بقیه اندامهای بدن تشخیص داده میشود.
*استعمال دخانیات: سیگاریها دو برابر بیشتر از غیرسیگاریها در معرض ابتلا به این بیماری هستند.
*چاقی مفرط: كسانی كه دچار چاقی مفرط هستند بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند.
*فشار خون بالا: فشارخون بالا خطر ابتلا به آن را افزایش میدهد.
*دیالیز طولانیمدت: دیالیز نوعی درمان در كسانی است که کلیههای آنها خوب کار نمیکند. دیالیز شدن طی مدت چندین سال باعث افزایش خطر ابتلا به سرطان کلیه میشود.
*شغل: برخی افراد بیشتر در معرض خطر ابتلا به این نوع سرطان هستند، زیرا آنها در معرض تماس با برخی مواد شیمیایی خاص و یا عناصری در محل کار خود قرار میگیرند. کارگرانی که در كورههای زغالسنگ در صنعت فولاد و آهن کار میکنند در خطر ابتلا به این بیماری قرار دارند. کارگرانی هم که درمعرض پنبه نسوز و کادمیوم (Cadmium) قرار دارند نیز در خطر هستند.
انواع سرطان کلیه
انواع مختلفی از سرطان وجود دارد که احتمال دارد در کلیهها آغاز شود. سرطان سلول کلیوی (Renal Cell Cancer) رایجترین نوع سرطان کلیه در بزرگسالان است. این نوع سرطان آدنوکارسینوم (Adenocarcinoma) کلیوی و یا هایپرنفروم (Hypernephroma) نیز نامیده میشود. نوع دیگری از سرطان به نام کارسینوم سلول ترانزیشنال (Transitional Cell Carcinoma) هم وجود دارد که بر کلیهها اثر میگذارد. این نوع سرطان شبیه به سرطان مثانه بوده و اغلب مانند سرطان مثانه درمان میشود. تومور ویلم (Wilm’s Tumor) رایجترین نوع سرطان کلیه در میان کودکان است. این سرطان با آنچه که در بزرگسالان رخ میدهد فرق داشته و به درمان متفاوتی هم نیاز دارد.
مرحله یک: در این مرحله تومور به اندازه ۷ سانتیمتر و حداکثر به انداره یک توپ تنیس است. سلولهای سرطانی تنها در کلیه یافت میشوند.
مرحله دوم: در این مرحله تومور سرطانی بزرگتر از ۷ سانتیمتر است و سلولهای سرطانی همچنان فقط در کلیه یافت میشوند.
مرحله سوم: در این مرحله تومور فراتر از کلیهها نرفته، اما سلولهای سرطانی دردستگاه لنفاوی و در یکی از غدد لنفاوی اطراف گسترش یافته، و یا تومور به غده آدرنال (غده آدرنال، غدهای است که در بالای کلیه قرار گرفته است) و یا لایههای چربی و بافتهای فیبری (لیفی) که کلیهها را احاطه کردهاند هجوم برده، اما سلولهای سرطانی فراتر از بافت فیبریوس نرفتهاند.
مرحله چهارم: مرحله چهارم این سرطان شامل یکی از موارد زیر است:
تومور از بافت فیبریوس (لیفی) که کلیهها را دربرمیگیرد فراتر رفته است.
سلولهای سرطانی در بیشتر از یک غده لنفاوی یافت میشوند.
سرطان به دیگر قسمتهای بدن از قبیل ریهها نفوذ كرده است.
روشهای درمان سرطان کلیه
انتخاب روش درمان بستگی به مرحله بیماری، سلامت عمومی بیمار و سن او دارد. در هر مرحله از بیماری، مبتلایان به سرطان، درمانی را برای کنترل درد و یا علائم دیگر، کاهش عوارض جانبی درمان و کاهش مشکلات عاطفی و عملی دریافت میکنند. مبتلایان به این سرطان ممکن است تحت عمل جراحی، آمبولیزه (مسدود) کردن شریان (Embolization)، پرتودرمانی، درمان بیولوژیک، شیمی درمانی و یا ترکیبی از این روشهای درمانی قرار بگیرند. در ادامه مختصرا در مورد هر کدام از این روشها توضیحی داده خواهد شد.
جراحی: عمل جراحی برای بیرون آوردن کلیه از بدن، نفرکتومی (Nephrectomy) نامیده میشود که بسته به مرحله پیشروی سرطان ، انواع گوناگونی دارد : برداشتن کامل کلیه (Radical Nephrectomy)، برداشتن جزئی از کلیه (Partial Nephrectomy)، برداشتن ساده کلیه (Simple Nephrectomy)عمل جراحی معمولترین راه درمان این بیماری است و سرطان را در کلیه و مناطق نزدیک آن درمان میکند.عوارض بعد از عمل جراحی: احساس ضعف، خستگی و ناراحتی
پرتو درمانی: در این روش، از پرتوهایی با انرژی بالا برای از بین بردن سلولهای سرطانی استفاده میشود. این نوع درمان فقط بر سلولهای سرطانی در ناحیه مورد درمان اثر میگذارد.عوارض پرتو درمانی: حالت تهوع، استفراغ، اسهال، ناراحتی در دفع ادرار، کاهش تعداد گلبولهای سفید سالم خون (که در بدن در مقابل عفونت دفاع میکنند) و قرمز، خشک و حساس شدن پوست در نواحی تحت درمان از عوارض پرتو درمانی است.
عمل نفرکتومی کلیه
آمبولیزه کردن شریان: آمبولیزه کردن شریان، نوعی درمان موضعی است که در آن تومور کوچک میشود. گاهی این درمان قبل از عمل جراحی انجام میشود تا آن را سادهتر کند. زمانیکه امکان جراحی وجود ندارد، آمبولیزاسیون ممکن است جهت کمک به کاهش علائم سرطان مورد استفاده قرار گیرد. در این روش، پزشک یک لوله باریک (کاتتر) را داخل رگ خونی پا وارد میکند. لوله از داخل رگ خونی اصلی (شریان کلیه) که فراهمکننده خون برای کلیه است عبور داده میشود و جهت انسداد جریان خون به کلیه مادهای را وارد خون میکند. این انسداد مانع رسیدن اکسیژن و دیگر مواد مورد نیاز جهت رشد تومور میشود.عوارض آمبولیزه کردن شریان: کمردرد، تب، حالت تهوع و استفراغ از عوارض این روش درمانی است.
درمان های متفاوت
*درمان بیولوژیکی: نوعی درمان سیستمیک است. در این روش از توانایی ذاتی بدن (سیستم ایمنی) برای مبارزه با سلولهای سرطانی استفاده میگردد.
*عوارض روش درمانی بیولوژیک: علائم این روش درمانی گاهی شبیه به آنفلولانزا مثل چاییدن، تب، درد مفاصل، ضعف، از دست دادن اشتها، تهوع، استفراغ و اسهال است.
*شیمی درمانی: در این روش داروهای ضد سرطان مصرف شد، وارد گردش خون گردیده و به سراسر بدن میرسند. با وجودی که این روش برای بسیاری از انواع سرطان مناسب است، ولی برای این نوع سرطان خیلی مفید نیست.
*عوارض شیمی درمانی: شیمی درمانی میتواند باعث ریزش مو، كماشتهایی، تهوع و استفراغ، اسهال و یا سوزش لب و دهان شود.
*دارو درمانی: بتازگی محققان نتیجه آزمایش دو داروی جدید درمان پیشرفته ترین سرطان کلیه را موفقیت آمیز اعلام کردند. داروی اول سیستم ایمنی را به طور موقت غیر فعال میکند و داروی دوم سیگنالهای رشد تومور را متوقف میکند.