ترک سریع ترک سریع اعتیاد ترک آسان
درست است که تعریف اعتیاد (Addiction) در طی دهههای گذشته تغییرات زیادی را تجربه کرده است اما این روزها به طور کلی اعتیاد را یک بیمارى اجتماعی دانسته که عوارض جسمى و روانى دارد و تا زمانى که بـه علل گرایش بیمار توجه نشود، درمان جسمى و روانى فقط براى مدتى نتیجه بخش خواهد بود و فرد معتاد دوباره گرفتار مواد اعتیاد آور می گردد. تغییرات شدیدی که در اثر مصرف مواد مخدر بر ذهن و جسم وارد می شود بر کسی پوشیده نیست؛ اما غلبه بر اعتیاد با تصمیم قطعی شما رقم خواهد خورد.
بیماری اعتیاد بیماری چند عاملی است، برای درمان این بیماری چند وجهی باید بر تمامی جنبههای پدیدآورنده آن مداخله کرد، به طوری که باید درمان شامل پکیج کاملی از مداخلات دارویی و غیردارویی باشد تا بتواند پاسخگوی نیازهای فردی، روانی، طبی، خانوادگی، شغلی، قضایی، اقتصادی، … بیمار باشد. در این بخش قرار است با راه های ترک سریع اعتیاد به طور کامل آشنا شده و بدانیم باید برای افراد معتاد چه کارهایی انجام دهیم.
اگر بخواهیم به تعریف ساده اعتیاد برسیم شاید تعریف زیر مناسب باشد:
هر نوع درگیر شدن و وابستگی به یک محرک که با وجود اثرات نامطلوبش برای ذهن ما خوشایند بوده و هر بار تجربه آن محرک، رغبت درونی ما را به تکرار آن تجربه بیشتر کند.
اعتیاد به موادمخدر یکى از مهمترین مشکلات اجتماعی، اقتصادى و بهداشتى است که عوارض ناشى از آن تهدیدى جدى براى جامعه بشرى محسوب شده و موجب رکود اجتماعى در زمینه هاى مختلف مى گردد.
آشنایی با مفهوم اعتیاد و روند آن حتی برای ترک نیز واجب است.
مرحله آشنایى: این مرحله با تشویق دیگران، مخصوصاً دوستان ناباب، یا از روى غرور و کنجکاوى خود فرد شروع می شود.
مرحله شک و تردید: در این مرحله فرد به مبارزه با امیال خود می پردازد.
مرحله اعتیاد واقعى: در این مرحله علائم اعتیاد ظاهر گشته، فرد و زندگی وی را احاطه می کند.ترک آسان
مهم ترين محل تاثير مواد مخدر بر مغز است. در مغز گيرنده هايي وجود دارد كه اين مواد بر آن ها اثر مي كنند. اين گيرندهها به ٣ گروه تقسيم مي شوند:
سبب تنظيم و كاهش احساس درد، كاهش فعاليت مركز تنفس، يبوست و اعتياد مي شود
مهم ترين محل تاثير مواد مخدر بر مغز است. در مغز گيرنده هايي وجود دارد كه اين مواد بر آن ها اثر مي كنند. اين گيرندهها به ٣ گروه تقسيم مي شوند:سبب تنظيم و كاهش احساس درد، كاهش فعاليت مركز تنفس، يبوست و اعتياد مي شودمواد مخدر آن دسته از سلول هاي دفاعي بدن را كه مسئول از بين بردن مهاجمان به بدن هستند، كاهش ميدهند و نيز با كاهش فعاليت آن ها، مي توانند سبب رشد سلول هاي سرطاني شوند.تمامي داروهای مخدر و روان گردان، مغز و نواحي مخـتلف بدن را تحت تاثير خـود قـرار مي دهند و تعادل شيميايي بدن را بر هم مي زنند.
محرکهای متنوعی میتوانند افراد را در معرضِ بازگشت به الگوهای مخرّب قدیمی قرار بدهند. دلایل یا زمینههای عود اعتیاد برای هر فردی متفاوت از دیگری است. برخی از دلایل رایج آن عبارتند از:
سه روش متداول ترک اعتياد وجود دارد :
در این روش ترک سریع اعتیاد، بيمار به يک باره مصرف مواد مخدر را قطع مي كند بدون آنكه دارو يا تركيبي را جايگزين مصرف مواد بكند. به اين روش ترک اعتیاد؛ سقوط آزاد ؛ يا ترک يابوئي گفته مي شود. از اين جهت این روش ترک اعتیاد را ترک يابوئي مي گويند كه در واقع تحمل عوارض و دردهای ناشي از قطع سريع مواد به حدی است كه قدرت و توان حيواني چون يابو را طلب مي كند اما بهتر است كه به جاي اين اصطلاح نامانوس ، از واژه ترک سقوط آزاد استفاده شود.ترک آسان
در این روش ترک سریع اعتیاد به علت قطع مصرف مواد مرحله عكس العمل هاي آشكار كه ۱ تا ۲ هفته طول مي كشد بسيار سخت و طاقت فرسا خواهد بود اما نشدني نيست و كساني هستند كه اين عوارض را تحمل مي كنند. بزرگترين عيب اين روش اينست كه يك شوك مخرب جسمي و روحي به بيمار وارد مي گردد. شوك مخربي كه در اين روش ترک اعتیاد به بيمار وارد مي شود ، سبب مي گردد كه بعضي از قسمت هاي توليد كننده مواد شبه افيوني بدن چه بسا تا آخر عمر هيچ وقت فعال نشود.
این روش ترک اعتیاد سریع شبه سقوط آزاد است. بدين ترتيب كه پس از قطع فوري مصرف مواد مخدر و در طول يك هفته اول براي كاهش عوارض و دردهاي بيمار از دارو استفاده مي شود.اين همان روش رايج بين المللي منجمله در ايران و همچنين اگهي هاي ترک اعتياد است. به دليل ناديده گرفتن زمان بازسازي سيستم هاي توليد مواد شبه افيوني در بدن اين روش فرق چنداني با روش سقوط آزاد و عوارض حاصل از آن ندارد. مثال علمي آن اينست كه در روش سقوط آزاد شخص از بالاي ساختمان ده طبقه به پائين مي پرد ولي در شبه سقوط آزاد كمي تخفيف داده و از يكي دو طبقه پائين تر سقوط مي كند.
سومین روش ترک سریع اعتیاد كاهش تدريجي مصرف مواد است كه به آن “ ترک سنتي “ گفته مي شود و از زمان هاي قديم تاكنون مرسوم بوده است. در ترک سنتي ، هر روز مقداري از مصرف مواد مخدر كم مي شود تا بتدريج به صفر برسد. مثلاً مقداري ترياك يا شيره را در ظرف آبي حل كرده و سپس به جاي مصرف مواد ، روزانه چند پيمانه مشخص از اين شربت مي خورند و به جاي مقدار خورده شده آب مي ريزند تا شربت رقيق تر شود.
اگر مقدار مواد مخدر در شربت اوليه طوري انتخاب شود كه ظرف حدود ۱۵ روز مصرف مواد مخدر به صفر برسد در واقع مشابه ترک سقوط آزاد خواهد بود ولي اگر با حجم و مقدار بيشتر شربت عمل كنند به طوري كه بيش از ۴۰ روز طول بكشد در اين صورت نتيجه بهتري عايد شده و عوارض كمتري به جاي مي گذارد. عده بسياري ازبيماران معتاد ، از روش ترک سنتي و كاهش تدريجي مصرف مواد استفاده كرده و نتيجه گرفته اند.
۱) درمان با روش طب سوزنی (الکترواکوپونکتر)
یکی دیگر از روش های ترک سریع اعتیاد طب سوزنی است که طب سنتی کشور چین با سابقه حدود ۵۰۰۰ سال است. اساس درمان در طب سوزنی بر مبنای نقاط و کانالهای انرژی در بدن است. در طب سوزنی اعتقاد بـراین است که کلیه ارگان های بـدن بـه یکـدیگرمتصـل و بالاخره به پوست خـتم مـیشـوند. طـب سـوزنی بـا پیـداکردن نقاط مورد نظر روی پوست و تحریک آنها از طریق فرو کردن سوزن در آن نقاط، در سراسرمجراهای اصلی و فرعی بدن واکنش ایجاد میکند. با استفاده از این طب می توان مغز را تحریک کرد تا به طور طبیعی مورفین مورد نیاز فـرد را که بر اثر استعمال مواد مخدر لازم دارد دوباره ترشح کند. نتایج به دست آمده از درمان معتادان بـا ایـن روش ۱۵ الی ۳۹ ماه بعد از ترک نشان مـیدهـد کـه ۸۰ درصد آنها سالم مانده اند.
۲)درمان با هیپنوتیزم (خواب مصنوعی)
از نظر روانشناسی افرادی که به اعتیاد پناه می برند دارای مشکلات عصبی و روانی هستند. آنها برای فرار و تحمل این فشارهای روانی به مواد پناه می برند. از طرف دیگر در جامعه افـراد زیادی دیده می شوند که دارای مشکلات روحی و عصبی بیشـتری هستند ولی توانسته اند خود را با اجتماع و زندگی تطبیق دهند. در واقع علت را شاید بتوان به سیسـتم مصـونیت و دفاع روانی افـراد نسـبت داد. یکـی از روشهایی ترک اعتیاد آسان که میتوان سیستم ایمنی و مصون سازی افراد را تقویت کرد هیپنوتیزم اســت. هیپنوتراپی میتواند با استفاده ازتکنیک های تلقینـی در درمان بیماریهای عصبی و روانی به ویژه در درمان اعتیاد مؤثر باشد.
۳)درمان از طریق سم زدایی
یکی دیگر از روش های ترک سریع اعتیاد که یک متد جدید است سم زدایی است. سم زدایی به این معنا است که از مجموعه مراحلی که جهت تخفیف دادن علائم قطع مصرف و کوشش برای برطرف کردن کامل عوامل استرس زا به عمل مـی آیـد. در این روش از داروهایی نظیر متادون، آگونسـیتهـای آلفا ۲ و بوپرنورفین سود میبرند
سم زدایـی توسـط متادون درمان بی خطری و یکی از بیشـترین روش هـای ترک اعتیاد سریع استفاده شده در این زمینه است. رژیـم هـای دارویـی طولانی مدت متادون با کم کردن دوز آن بـه صـورت تدریجی و یا رژیم درمانی کوتاه مدت آن هر دو امکـان پذیر است. در درمانهای بالینی بیمارانی که روی درمان نگهدارنده متادون هستند، به روش کاهش تدریجی دوز متادون درمان می شوند. روش کاهش دوز بدین صورت است که ۵ میلیگرم هر دو هفته یک بار کاهش می یابد تا به صـفر برسـد. قوانین اداره دارو و غـذای آمریکـا(FDA) اجازه می دهد که سم زدایی اوپیوئیـدها حتـی بـه مدت ۶ ماه طول بکشد.
سـم زدایی توسـط بوپرنـورفین اثربخشی مثبت و مـؤثر ایـن دارو را بـرای درمان وابستگی اوپیوئیدها نشان داده اسـت. بوپرنـورفین به همان انـدازه متادون در درمـان وابسـتگی معتادان به هروئین مؤثر است مطالعات نتیجه مثبت بوپرنـورفین زیـرزبـانی را بـرای معتـادان سـرپایی به عنوان یک درمان نگهدارنده بیان کرده است. مطالعات همچنین نشان داده است که بوپرـورفین باعـث کاهش خــود تجویزی داروهای اوپیوئیدی می شود. تجویز بوپرنورفین بـا دوز ۸ میلیگرم تزریق زیر جلدی باعث کاهش خود تجـویزی افراد هروئینی از ۹۸ درصد به ۶۹ درصد شده است.
همانطور که خواندید امروزه روش های ترک سریع اعتیاد زیاد است و به راحتی می توان یک فرد معتاد را به سمت پاکی سوق داد. خوب است هر کدام از روش های ترک اعتیاد آسان را که انتخاب می شود زیر نظر یک مشاور باشد تا فرد مصرف کننده بتواند بدون درد شدید مشاوره درمانی را سپری کند و آموزش ببیند که چه اقداماتی را می تواند انجام دهد. در نهایت فرد مصرف کننده بعد از ترک اعتیاد به تریاک چگونه می تواند تصمیمات سالم بگیرد و مشکلات و استرس را به خوبی حل کند تا روند زندگی به صورت طبیعی خود شروع شود.